7 tips – 100% Schijf gebruik Windows 10 / 100% Disk usage

Zie ook www.kingmailer.co (Email marketing / MailChimp alternatief)

Mijn laptop (Windows 10) was de laatste tijd extreem langzaam en steeds als ik in Task manager keek, zag ik 100% Schijf gebruik / disk usage. Ik moest het fixen, want werd gek, ben toen naar oplossingen gaan zoeken/uitproberen/wat werkt, wat werkt niet.

Hieronder zijn de ’trucs’ (dankjewel Satya) die ik heb toegepast om mijn Schijf gebruik op een ‘normale’ niveau te krijgen (lees: onder de 5%).

Stap 1:

Scan je pc. En nee, Windows Defender is niet goed genoeg.

Ik heb jarenlang gebruik gemaakt van Lavasoft – een antivirus en antispyware programma (pro-editie natuurlijk), maar ook dat heeft me dit keer in de steek gelaten. Daarvoor gebruikte ik nog AVG, betaalde versie. Hielp niet echt.

Maar belangrijkste is dus: je pc eerst scannen. Een antivirusprogramma dat mij dit keer heeft geholpen is SpyHunter. Met de gratis versie ervan kun je je pc alvast scannen, maar om alle virusjes uiteindelijk te verwijderen, ga je toch een licentie moeten aanschaffen. Het kost $40,-. Dat heb ik toen dus ook gedaan, want pc zat bomvol virusjes :'(

Stap 2: of eigenlijk mag ook bij stap 1 dit… Ga naar Settings (van je Windows 10 dus), vervolgens kijken bij Update & Security, en kies daarna voor Windows Defender, en schakel daar Real-time protection uit.

Het schijnt dat dit ook een boosdoener is soms.

Stap 3: er is een dienst die Superfetch heet. Dit moet je uitschakelen (handmatig)

Ga op Start, typ Run, vervolgens typ services.msc. of kies voor services.msc vanuit de Startscherm. Daar krijg je dan de Service Manager open. In de Service Manager, kies voor Superfetch, dubbelklik erop, om de Eigenschappen open te krijgen, en klik vervolgens op Stop, om het te stoppen.

Stap 4: in dezelfde Service Manager van stap 3, kijk verder tot je Windows Search ziet, dit kun je ook stoppen.

Stap 5: ga naar Settings, System, Notifcations & Actions en schakel ALLE notificaties uit. YES, allemaal uitschakelen.

Stap 6: als je Chrome gebruikt om het internet te surfen, ga dan naar Settings/Instellingen, Geavanceerd en kijk bij Bronnen prefetchen om pagina’s sneller te laden, dit moet je uitvinken. Ja, ik gebruik Chrome, omdat hun dev toolbar wel heen handig is voor mobile sites… Sorry, Firefox

Gebruik je Skype? Probeer dat NIET te gebruiken. Geen idee waarom, maar Skype vernietigt je pc. Schakel in ieder geval hun auto updates uit.

Een extra handeling die ook heel belangrijk is om te doen: automatische updates uitschakelen van je Windows 10. Nu wilt de grote meneer bij MSFT niet dat je dit doet… want deze optie is nogal goed verstopt….

Ga naar Settings, Network & Internet , Wi-Fi en kies daarna voor Advanced options, en zet de connectie aan bij Set as metered connection (aanzetten dus), we willen de computer laten ‘denken’ dat we per mb betalen voor dataverbruik, zodat het niet constant bandbreedte gaat gebruiken en resources van je pc zelf om constant (oeps, doe ik dus aan een pleonasme?) naar updates te zoeken. Dit zorgt er namelijk ook voor dat de pc langzamer werkt. Door deze extra handeling kan je zelf bepalen wanneer je updates wil downloaden en installeren.

Ik ben zeker geen expert, zeker niet op dit gebied, maar de bovenstaande stappen hebben mij wel geholpen om mijn Windows 10 laptop snel te krijgen.

Oh en als je nog op zoek bent naar een nieuwe laptop, koop geen Windows 10 laptop met 4 GB aan ram geheugen, tenzij je dit gaat uitbreiden natuurlijk.

Door Navin Poeran

Online ondernemer

6 reacties

  1. Het correcte antwoord op de anti-spamvraag (Suriname is een land in Zuid-Amerika?) is “waar”, maar dat wordt afgekeurd. Goedgekeurd wordt “niet waar”. Of jullie zijn dom of jullie willen anderen dom maken.

  2. Onhandig dat je er niet bij zet waar ik dan de automatische updates voor windows uitzet, of is dat het stuk eronder? Tot nu toe is het probleem helaas niet verholpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *